Siirry suoraan sisältöön
Hotspots » Blogi » Mikä on mobiilidata

Mikä on mobiilidata

Mikä on mobiilidata

Vastaus kysymykseen mikä on mobiilidata, on varsin yksinkertainen. Se on yhteys, jolla pääsee nettiin, vaikka ei olisi langatonta yhteyttä lähimainkaan. Se kulkee mukana taskussa, missä ikinä kuljetkaan ja se on myös mukana, kun menet ulkomaille. Siellä tosin saattaa olla jonkinlaisia rajoituksia ja kovan käytön seurauksena saattaa tulla toisinaan jopa reilusti lisähintaa. Perehdytään aiheeseen kuitenkin tarkemmin!

Mikä on mobiilidata ja mihin sitä voi käyttää

Mobiilidata on siis joko älypuhelimessa tai tabletissa oleva yhteys, joka ei tarvitse mitään toimenpiteitä, jos se on laitteessa päällä jatkuvasti. Riippuen siitä, miten asetukset on laittanut, mobiilidatasta siirrytään langattomaan verkkoon aina, kun se on mahdollista. Mobiilidataa on helppo käyttää silloin, kun muuta ei ole tarjolla eli esimerkiksi autoillessa vieraassa paikassa, voi käyttää älypuhelimesta löytyvää karttaa ja se neuvoo reitin perille.

Mikä on mobiilidata parhaimmillaan? Siihen on helppo vastata, että se on aina mukana ja sitä voi käyttää juuri silloin kuin eniten nettiä tarvitsee. Jos esimerkiksi mökillä ollessa etsii kasinoita ja haluaa mukavaa vaihtelua laiturinnokassa sekä kenties mahdollisia voittoja, voi käyttää mobiilidataa. Peleissä 4G -yhteys toimii sen verran hyvin, että pelaaminen on mukavaa. Tarkoitukseen sopivat kaikki sellaiset mobiililaitteet, joissa on valmius nettiyhteyteen.

Mobiilidatan käyttö on hyvin arkinen asia eikä yleensä edes tule ajatelleeksi sitä käyttävänsä. Monella jopa elanto on sen varassa. Data kuluu toisilla enemmän ja toisilla vähemmän päivän aikana eikä siihen edes välttämättä kiinnitä mitään huomiota. Jos sinulta kysytään, paljonko kulutat data joko viikossa tai kuukaudessa, osaatko vastata? Se on helppo tarkistaa älypuhelimen asetuksista, mutta sitä ei useinkaan tule tehtyä. Aina ei edes tiedä, onko käytössä wifi vai mobiilidata.

Mobiililiittymä omaan tarpeeseen

Kuten sanottiin, niin aina ei edes tule seurattua, kuinka paljon dataa käyttää ja onko itsellä ideaalisin liittymä tarpeeseen nähden. Kun mobiililiittymää hankkii, niin tietenkin myyjillä on tarkoitus myydä aina parasta ja heidän näkövinkkelistään tuottavin ratkaisu. Usein tarjolla onkin rajaton netti, jolloin omaa käyttöään ei tule edes ajatelleeksi. Toinen kysymys onkin, että kannattaako hankkia rajaton puhelinliittymä. Siksi on hyvä seurata kuukausittaista käyttöään ja katsoa itseään peilistä, saako tästä liittymästä täyden hyödyn.

Toki voidaan sanoa, että jotkut käyttävät mobiilidataa todella paljon. Toisaalta, varsinkin silloin, jos valtaosan päivästä teet töitä tai olet tiloissa, jossa käytät wifiä, ei ehkä mobiilidatan käytölle ole niin isoa tarvetta. Todennäköisesti liittymän kilpailuttaminen tai ainakin vaihtaminen halvempaan tuo toisinaan jopa kymmenien eurojen säästöjä vuodessa. Verrattuna moniin Euroopan maihin, Suomessa tosin on huomattavasti halvemmat hinnat rajattoman netin suhteen.

Mobiilidata ulkomailla

Jos lähdet ulkomaille, on hyvä selvittää omalta operaattorilta hinnasto ja millainen raja mobiilidatalle on säädetty. Euroopan alueella sen käyttö on aika huoletonta, koska roaming maksuja ei veloiteta, mutta niiden käytölle on yleensä määrätty jonkinlainen raja ja sen ylimenevästä osasta laskutetaan. Myös se on hyvä selvittää, millaisia mobiilinopeuksia on kyseisessä maassa käytettävissä.

Kaikki turhat palvelut kannattaa kuitenkin karsia ulkomaille lähdettäessä. Niitä, mitä et todellakaan reissussa tarvitse, on hyvä laittaa kokonaan päältä pois. Roaming on kytkettävä omassa liittymässä päälle ja siksi on vielä hyvä tarkkailla omaa mobiilidatan käyttöään ennen matkalle lähtöä, että voi varmistaa myös sen, onko tarvetta tai onko edes tarjolla mahdollisia lisäpaketteja mobiilidatan suhteen. Langattomia yhteyksiä voi ulkomailla käyttää, mutta niiden kanssa on muistettava käytön turvallisuus.

Avainsanat: