Siirry suoraan sisältöön

MOBILE HOTSPOTS

Mobiilitukiasema taskussa eli mobile hotspots

Mobiiliin on varsin helppo laittaa mobiilitukiasema -ominaisuus päälle ja käyttää sitä, jos muuta nettiä ei ole saatavissa. Kännykän kautta yhteyttä nettiin voivat ottaa kannettava tai tabletti sekä tietty kaverin mobiili, jos hänellä ei ole nettipakettia. Android asetukset löytyvät puhelimen asetuksista. Valinta on mobiiliverkko tai muu vastaava. Sen jälkeen valinta on henkilökohtainen tukiasema, mobiilitukiasema tai vastaava. Tiedoissa näkee verkon tai laitteen nimen, jonka tosin voi halutessaan muuttaa. Sieltä saa myös muutettua verkon salasanan. Tämän jälkeen mobiilitukiasema näkyy yhteysvaihtoehtona kannettavalla tai tabletilla. Näiden laitteiden yhdistäminen verkkoon onnistuu antamalla salasana, joka on määritelty mobiilin asetuksissa. Tämä on siis helppo ja nopea tapa yhdistää laitteita verkkoon. Tosin tämä käyttö kuluttaa melkoisesti mobiilin akkua.

Jos mobile hotspots halutaan Applen kännyköille, se on suunnilleen samanlainen toimenpide kuin Androidien puolella. iPhone asetukset eivät juurikaan poikkea äskeisestä. Oman liittymän mobiilitiedonsiirron määrä kannattaa selvittää, ettei tule jälkeen päin yllätyksiä ison laskun muodossa.

iPhone asetukset mobiilitukiasemaksi

Applen mobiileissa mobiilitukiaseman muodostaminen on tehty yhtä helpoksi. Ensin on mentävä puhelimen asetuksiin, joista löytyy joko oma hotspot, verkon jakaminen tai oma yhteyspiste. Sen jälkeen kytketään päälle oma yhteyspiste. Samalta sivulta löytyy verkon salasana ja nimi. Tämän enempää ei tarvitse tehdä vaan se näkyy yhteysvaihtoehtona.

Näissä tilanteissa käytetään mobiilidataa ja liittymästä riippuen se voi olla rajoitettu tai jos siihen on panostanut enemmän, niin se on rajoittamaton. Jos paljon käyttää mobiilin tiedonsiirtoa, kannattaa ehdottomasti hankkia rajaton netti. Sillä pystyy katsomaan myös esimerkiksi elokuvia Netflixistä, jos muuta internet -yhteyttä ei ole tarjolla. Mobiilidata ei tietenkään ole yhtä vakaa kuin kodin kaapeliyhteys.

Mobile hotspots

Mobiilitukiasema ulkomailla

Ulkomailla ollessaan haluaa tietysti päivittää kuulumisiansa someen kuvien tai videoiden muodossa. Jos kahviloiden tai hotellin ilmaista nettiä ei ole tarjolla, on käytettävä mobiilidataa. Mobiilin käyttäminen ulkomailla on paljon kalliimpaa, koska mukaan tulee roaming -maksu ja ulkomaan netin käyttömäärissä on usein rajoituksia verrattuna siihen, mitä voi käyttää kotimaassa. Nämä pitää selvittää ennen reissua, ettei tule yllätyksiä.

Jos kuitenkin matkalla haluaa käyttää mobiilia paljon, niin ehdottomasti kannattaa etsiä ilmainen wifi. Niiden etsimiseksi on olemassa erilaisia sovelluksia ja appeja, joten sen voi selvittää jo etukäteen ennen kuin lähtee matkalle. Kun tietää tarkasti, mihin pitää mennä, säästyy suuremmalta vaivalta. Toisaalta loma on myös mukavaa viettää niinkin, ettei jatkuvasti seuraa kännykästä muiden some päivityksiä. Voi nauttia rauhassa näkemästään.

Mobile hotspots

Mobile hotspots on käytännöllinen vaihtoehto

Matkaillessa tai miksei koti kaupungillakin pyörähtäessä hotspots -ratkaisut ovat hyvä vaihtoehto pelkälle mobiilidatalle. Joskus puolestaan mobile hotspots tarjoaa mahdollisuuden liittää kannettava verkkoon ilman, että tarjolla on muuta nettiä. Näiden käyttöä on hyvä kokeilla, vaikka se ei mitään monimutkaista olekaan. Kytketään palvelu vain käyttöön ja sen jälkeen se on käytettävissä. Yhä enemmän mobiilista onkin tullut enemmän kuin pelkkä puhelinliittymä. Viestisovellukset ovat jo yleisempiä, kuin varsinaiset puhelut ja tekstiviestit. Mökillä tämä vaihtoehto on todella oivallinen netin puuttuessa.

Android asetukset tai ihan minkä tahansa mobiilin, on helppo kytkeä päälle. Mobiilista tulee tukiasema käden käänteessä. Netin nopeuteen vaikuttavat tietysti signaalin vahvuus eli millainen kuuluvuusalue on siellä, missä kulloinkin liikkuu. Toinen vaikuttava tekijä on käyttäjien määrä eli paljonko mobiilikäyttäjiä on samalla alueella. Eikä vähimpänä tietenkään ole verkkotekniikka. Se vaikuttaa varsin paljon alueella. 4G -tekniikka on Suomessa varsin laajasti käytössä, mutta välillä saattaa törmätä myös hitaampaan 3G -tekniikkaan.