Siirry suoraan sisältöön
Hotspots » Blogi » Wifi vai mobiilidata matkustaessa

Wifi vai mobiilidata matkustaessa

Wifi vai mobiilidata

Mikä on roaming? Se tarkoittaa verkkovierailua eli silloin, kun käytetään mobiililaitetta kotiverkon ulkopuolella ja otetaan yhteys käytettävissä olevaan matkapuhelinverkkoon. EU:n sisällä on sovittu, että matkapuhelimen käytöstä ei tarvitse maksaa enempää kuin kotimaassakaan. Kumpi on parempi matkoilla, wifi vai mobiilidata? Datan käytöstä on säädetty kohtuullisen käytön periaate ja sillä halutaan varmistaa, että kaikki roaming asiakkaat hyötyvät kotimaansa hinnoista. Siksi datan käyttöä rajoitetaan ulkomailla. Kaikki riippuu liittymän sopimustyypistä

Wifi vai mobiilidata – se on hyvä kysymys, kun rinnakkain laitetaan turvallisuus ja ilmainen käyttö. Jos mobiilin käytöstä tulee yllättäviä maksuja, kannattaa ehdottomasti käyttää tarjolla olevia langattomia verkkoja. Jos käytössä on VPN, voi vähän turvallisemmalla mielellä näitäkin vaihtoehtoja käyttää.

Miten voi välttyä suurilta roaming -maksuilta ulkomailla käydessään?

Hyvä vaihtoehto on tietenkin hotspots, joten on helppoa käyttää ilmaisia verkkoja aina kuin mahdollista. Jos maassa viipyy vähän kauemmin kuin pelkän viikon, on hyvä harkita paikallisia prepaid -liittymiä ja niiden käyttöä. Niihinhän pystyy perehtymään tarkemmin jo ennen matkaa ja yleensä lentokentältä pystyy sellaisen hankkimaan.

Jos on oikein hintatietoinen ja miettii, kumpi on parempi, wifi vai mobiilidata, voi tehdä laskelmia sekä arvioita oman datansa käytöstä. Lisäksi tällaiseen laskelmaan voi ottaa mukaan mahdollisen VPN:n hankkiminen, joka on hyvä turva ilmaisia verkkoja käytettäessä. Ilmaisia verkkoja on paljon tarjolla, joten niistäkin saa listaa helposti jo ennen matkaa.

Mitä eri vaihtoehtoja on tarjolla, kun matkustaa?

Riippuen siitä, mitä matkallaan aikoo tehdä, ja aikooko olla mobiilin saavutettavissa jatkuvasti, voi miettiä eri mahdollisuuksia. Vaihtoehtoja on erilaisista mobiilidatoista ilmaisiin nettiin.

  • Oma mobiilidata ja roaming
  • Kohdemaan prepaid liittymä
  • Ilmaiset langattomat verkot

Oman mobiiliyhteyden käyttö

Äsken jo vähän avattiin sitä, mikä on roaming ja tuoko se eteen yllätyksiä. Operaattorin kanssa on hyvä selvittää ennen matkaa, mihin kaikkeen se oma liittymä niin sanotusti taipuu. Voiko mobiilidataa käyttää mielin määrin ja millaisia summia voi tulla vastaan. Monet työnantajat eivät hyväksy puhelinedun käyttämistä lomamatkoilla.

Mikä on roaming -kustannus, kun kohtuullinen käyttö ylittyy? Operaattorihan saa periä lisämaksu, mikäli käyttö ei enää ole kohtuullista tai oleskelu on pidempiaikainen. Se kustannus ei tule yllätyksenä, koska operaattoreilla on tapana ilmoittaa tekstiviestillä, että maksua on tarkoitus periä. Siinä vaiheessa asiakkaalla on vielä mahdollisuus muuttaa käyttötapaansa eikä lisämaksuja peritä. Joten jos viipyy kohdemaassa pidempään, on selkeämpää hankkia paikallinen liittymä.