Siirry suoraan sisältöön
Hotspots » Blogi » Kodin laajakaista helpottaa arkea

Kodin laajakaista helpottaa arkea

Kodin laajakaista helpottaa arkea.

Palveluiden sähköistyessä vaikuttaa se huomattavasti arkeenkin, myös arjessa tarvitaan toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Yhteydet vähentävät matkakustannuksia ja helpottavat yhteydenpitoa tarjoten lisäksi vaihtoehdon tehdä myös etätöitä. Vaihtoehtona on silloin laajakaista. Laajakaistalla tarkoitetaan nettiyhteyttä, jonka nopeus on vähintään 256kbit/s. Aikaveloituksen sijaan laajakaistassa on kiinteä kuukausiveloitus. Kodin laajakaista tarjoaa verkkoyhteyden, jonka avulla voi esimerkiksi pelata, katsoa suoratoistopalveluita, tehdä töitä kotoa käsin tai selata nettiä ja käyttää nettipalveluita. Myös monet nykyajan kodinkoneista ovat muuttuneet älylaitteiksi, jotka tarvitsevat yhteyksiä toimiakseen käyttötarkoituksen mukaisesti

Kodin laajakaista on turvallinen

Niin sanotulle tavalliselle käyttäjälle laajakaista on turvallinen vaihtoehto. Yhteyksiä käytettäessä suurempi merkitys on käytettävällä laitteella ja sen käyttöjärjestelmällä sekä ohjelmilla. On tärkeää pitää päivitykset ajan tasalla. Oletusarvoisesti laajakaistayhteydet piilottavat käyttäjänsä muulta netiltä ja tätä tapaa kutsutaan reitittäväksi yhteydeksi. Reitittävän yhteyden ja tietokoneen välillä on yleensä palomuuri, joka lisää käyttäjän tietoturvaa. Toinen toimintatapa on siltaava yhteys, jossa käyttäjän verkko-osoite on julkinen ja hän on muiden käyttäjien nähtävissä. Siltaavan yhteyden välistä puuttuu palomuuri.

Kiinteä laajakaista yhdistää kodin nettiin. Laajakaistayhteys voidaan toteuttaa joko ADSL- tai VDSL -tekniikoilla, valokuidulla tai kaapelimodeemitekniikalla. Yleisin käytetty tekniikka on ADSL, jossa tieto kulkee perinteisiä puhelinjohtoja pitkin. Tätä tekniikkaa on käytetty jo yli 20 vuotta. Kiinteissä yhteyksissä on se iso etu, että ympäristötekijöiden vaikutus yhteyksien laatuun katoaa, koska yhteys tuodaan kiinteää kaapelia pitkin. On aina suositelluin tapa muodostaa verkko kaapeleilla, jos se vain on mahdollista.

Vertaa ja kilpailuta

Uutta liittymää avatessa kannattaa aina ensin vertailla eri palveluntarjoajien liittymiä ja niiden kattavuutta, nopeuksia sekä hintoja. Usein taloyhtiöissä on nettiyhteys jo valmiiksi, joten myös se kannattaa tarkistaa. Tarjouksia kannattaa kysellä ja liittymiä kilpailuttaa keskenään, sillä se voi säästää yllättävänkin paljon rahaa. Keskimäärin laajakaistayhteydet maksavat kuukaudessa noin 20 euroa.

Avainsanat: