Siirry suoraan sisältöön
Hotspots » Blogi » Kiinteä laajakaista vai mobiililaajakaista

Kiinteä laajakaista vai mobiililaajakaista

Kiinteä laajakaista

Mikä on kiinteä laajakaista? Käytännössä laajakaista on avoin ja nopea nettiyhteys. Se voi olla kiinteä laajakaista eli yhteys toimii nettikaapelin kautta tai täysin langaton eli mobiilin kautta toimiva. Laajakaistaan siirrytäänkin yleensä silloin, kun halutaan hiukan nopeampia yhteyksiä. Yhteyden ja tietokoneen väliin tarvitaan päätelaite, mutta esimerkiksi monissa taloyhtiöissä on liitäntä jo valmiina, jolloin mitään erillistä laitetta ei tarvita. Mitä laajakaistan hankinnassa on mietittävä ja onko mobiililaajakaista hyvä vaihtoehto?

Millainen on hyvä kiinteä laajakaista?

Parhaimpia yhteyksiä ovat nopeat kaapeli- tai valokuituyhteydet. Kaikkialla ei ole mahdollisuutta näihin ja silloin onkin järkevämpää hankkia mobiililaajakaista. Ennen kuin laajakaistaa itselleen hankkii, on tarkoin mietittävä oma tarve eli se, mihin tarkoitukseen nettiyhteyttä on tarkoitus käyttää. 

Jos nettiä käyttää vähemmän ja asuu yksin, riittää usein tavallinen yhteys. Jos kuitenkin käyttää huomattavan paljon aikaa elokuvien katseluun, siirtää paljon dataa, pelaa netissä pelejä tai perheessä on useampia henkilöitä, tulee laajakaista kysymykseen. Tällöin laajakaistan nopeus on oltava minimissään 100 megabittiä. Pelien pelaaminen tai elokuvien katsominen vaatii huomattavasti enemmän yhteydeltä kuin pelkkä uutisten selaaminen tai sähköpostien lähettäminen.

Laajakaistan hankintaan on kiinnitettävä huomiota jo senkin takia, että useimmiten meillä on tapana hankkia ylimitoitettuja yhteyksiä ja maksaa niistä turhaan. Liikkeelle kannattaa lähteä pienemmällä nopeudella ja katsoa, mihin se riittää. Yleensä nopeutta on aina mahdollisuus nostaa, jos hankittu yhteys ei ole käyttöön riittävän nopea.

Kiinteiden laajakaistojen saatavuus ja nopeus

Kiinteiden laajakaistojen saatavuus riippuu täysin siitä, missä asuu. Kaikkialla ei ole mahdollista saada valokuitua tai kaapeliverkkoa ja tämä onkin tutkittava tarkoin etukäteen. Jokaisen operaattorin sivulta löytyy mahdollisuus osoitteen mukaan tutkia, mitä on tarjolla. Alueet myös vaihtelevat operaattoreittain, joten mielenkiintoista tutkimusta on tehtävä parhaan mahdollisen ratkaisun löytymiseksi!

Myös se on muistettava, että luvattu nopeus on aina teoreettinen eikä sillä ole sinällään mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Jo vuonna 2017 on ihmetelty eikö nettiyhteys toimi ja kyseinen artikkeli on osin edelleen käyttökelpoinen. Online kasinot toimivat erinomaisesti tietenkin kiinteällä laajakaistalla, mutta niiden käytössä myös mobiililaajakaista on täydellinen vaihtoehto.

Vaihtoehtona mobiililaajakaista

Mobiililaajakaista toimii sim -kortin kautta, jolloin yhteys ei ole sidottua paikkaan vaan se on käytettävissä siellä, missä kulloinkin liikkuu. Se asennetaan suoraan laitteeseen tai sitä voi käyttää USB -tikun kautta. Yhteys toimii matkapuhelinverkossa ja sen toimivuus on suhteellisen helposti selvitettävissä operaattorien tarjoaman kuuluvuuskartan avulla.

Yleisin tällä hetkellä on 4G -verkko ja näissä on katsottava huolellisesti se, kuinka nopeasta netistä on kysymys ja etenkin se, miten paljon nettiä voi käyttää. Useimmiten paras vaihtoehto on rajaton netti kotimaassa ja se lienee myös suosituin jokaisella operaattorilla. Vaihtoehtoja on paljon eikä näissäkään ole järkeä maksaa netin käytöstä, mikäli vähempikin riittää.

Kiinteiden laajakaistojen paketit

Operaattorit ovat lisäksi paketoineet kiinteät laajakaistat siten, että niihin voi liittää myös erilaisia lisäpalveluja ja etuja. Laajakaistojen kylkeen on usein liitetty erilaisia ja -kokoisia viihdepaketteja, lisäliittymiä sekä vaihtodiilejä. Niistä voi poimia itselleen sopivia, mutta niitä on myös pystyttävä jättämään pois tarpeen mukaan. Yleensä viihdepaketit nostavat hintaa ja siksi onkin tarkkaan arvioitava, tuovatko ne käyttöön tarpeellista lisäetua vai maksaako niistä turhaa.

Tärkeä piirre kiinteää laajakaistaa valitessa on myös se, että omaa verkkopalveluaan on pystyttävä helposti hallitsemaan. Operaattorilla on oltava toimiva asiakaspalvelu sekä kaikki tieto, mitä heidän sivuiltaan löytyy, on oltava ajantasaista sekä luotettavaa. Myös teknisissä ongelmissa on saatava apua helposti ja nopeasti.