Siirry suoraan sisältöön
Hotspots » Blogi » Mikä on kiinteä laajakaista ja miten se toimii?

Mikä on kiinteä laajakaista ja miten se toimii?

Modeemin takapaneeli

Mikä on kiinteä laajakaista, on varmasti monen ensimmäinen kysymys siitä kuullessaan. Kiinteällä laajakaistalla tarkoitetaan sellaista nettiyhteyttä, joka toimii jonkin kuparikaapelin ja modeemin varassa. Esimerkiksi hotspotit ja WiFi-verkot ovat langattomia, jolloin tieto siirtyy ilmassa värähtelyn ja aaltojen avulla. Sen sijaan kiinteissä yhteyksissä käytetään hyväksi kaapeleita, jolloin modeemi on yhdistetty palveluntarjoajan verkkoon kaapelin avulla. Kiinteä laajakaista löytyy nykyään hyvin monista suomalaisista kodeista varsinkin kaupunkialueilla.

Mikä on kiinteä laajakaista ja mistä sellaisen saa?

Kiinteän laajakaistan voi hankkia kaikilta keskeisiltä operaattoreilta Suomessa. Kuka tahansa voi hankkia kiinteä laajakaistan kotiinsa, mikäli hänen kotinsa on vedetty kaapeli. Jos sinulla on kotonasi kaapelitelevisio käytössä, niin tällöin kotiisi saa hyvin suurella todennäköisyydellä myös kiinteän kaapeliyhteyden. Laajakaistan saa käyttöönsä myös puhelinlinjoja pitkin. Mikäli kotoasi löytyy puhelinpistoke seinästä, voit yhdistää koneesi sen kautta internetiin ADSL-yhteyttä hyväksi käyttäen.

Ilmainen wifi tulee kiinteän laajakaistan kylkiäisenä. Kun olet tehnyt sopimuksen operaattorin kanssa kiinteästä laajakaistasta, voit yhdistää laitteet sekä kaapelin että WiFin avulla. Yleensä nykyaikaisissa modeemeissa on mukana myös WIFI-yhteys, jotta asiakkailla olisi mahdollisuus kytkeä laitteet internetiin eri tavoin. Esimerkiksi tableteissa ei ole verkkokaapelipistoketta, joten ne tulee yhdistää verkkoon joko WiFi- tai mobiiliverkon kautta.

Kiinteä laajakaista on luotettava ja nopea yhteys internetiin

Toisin kuin monet langattomat internet-yhteydet kiinteä laajakaista on todella luotettava ja vakaa tekniikka. Se soveltuu erinomaisesti vaativaan verkon käyttöön, kuten suurien tiedostojen siirtämiseen sekä pelaamiseen. Tietokone kannattaa aina yhdistää kaapelin avulla internetiin, jos se on vain suinkin mahdollista. Kiinteät laajakaista tarjoavat laadukkaan ja edullisen tavan luoda yhteys verkkoon, joten ei ihme, että ne ovat niin suosittuja.

Avainsanat: