Siirry suoraan sisältöön
Hotspots » Blogi » Datan käyttö ulkomailla, miten vältät sudenkuopat

Datan käyttö ulkomailla, miten vältät sudenkuopat

Henkilö käyttää puhelimen reittiopastusta

Ulkomaanmatkalle voi parhaiten valmistautua etukäteen ottamalla huomioon passi- tai viisumiasiat, majoittumisen ja liikkumisen kohteessa. Onnistuneen matkan voi kuitenkin pilata jälkikäteen tullut, jopa usean satojen eurojen yllätyslasku. Datan käyttö ulkomailla on asia, joka helposti unohtuu. Euroopan unionin alueella datan käyttö on huolettomampaa, mutta EU:n ulkopuolella se on huomattavasti kalliimpaa. Tarkista aina omalta operaattoriltasi ulkomaan datan käytön ajantasainen hinnasto ennen matkaa.

Varmista onnistunut datan käyttö ulkomailla

Mitä tehdä, jos mobiilidatan käyttö ulkomailla ei onnistu? Syynä on yleensä silloin operaattorin asettama ulkomaan datan rajoitus eli roaming esto. Operaattorin asettaman rajoituksen saat nopeiten pois soittamalla operaattorisi asiakaspalveluun. Toinen vaihtoehto on, että puhelimessasi on estettynä mobiilidatan ja roaming-datan käyttö. Asetuksen saat itse helposti päälle puhelimen asetuksista. Jos tiedät etukäteen, ettet tarvitse mobiilidataa jatkuvasti, on järkevää laittaa mobiilidata päälle vain silloin, kun käytät internetiä. Näin voit välttyä turhilta yllätyksiltä.

Mobiilidatan sijaan voit käyttää myös wifiä eli langatonta verkkoa. Kumpi on järkevämpää, wifi vai mobiilidata? Jos olet suunnitellut matkan huolellisesti etukäteen, wifi-verkkojen käyttäminen voi olla helpompi vaihtoehto. Julkisia wifi-verkkoja löytyy yleensä kahviloista, kirjastoista ja ostoskeskuksista. Hotelleista wifi löytyy poikkeuksetta lähes aina. Julkisissa verkoissa on hyvä ottaa huomioon tietoturva, ne eivät ole suojattuja. Esimerkiksi pankkitunnusten käyttö julkisessa verkossa ei ole suositeltavaa.

Ennen matkaa tehtävät asiat

Jotta reissusi olisi mahdollisimman onnistunut, suunnittelee etukäteen myös datan käytön tarpeesi. Jos aiot käyttää mobiilidataa, varmista ajantasainen hinnasto operaattoriltasi EU-alueella ja sen ulkopuolella. Tarkista samalla, ettei sinulle ole asetettu roaming estoa. Tutustu myös etukäteen puhelimesi asetuksiin, jotta saat tarvittaessa mobiilidatan pois käytöstä ja takaisin päälle. Jos aiot käyttää wifi-verkkoja, selvitä alueen kahvilat, ostoskeskukset tai julkiset tilat, joissa on julkinen wifi-verkko.

Avainsanat: